{ "title": "Açık Kalp Ameliyatı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/acik-kalp-ameliyati-9578.png", "date": "19.01.2024 15:04:42", "author": "Talik", "article": [ { "article": "Açık Kalp Ameliyatı, diğer adıyla da Koroner Bypass, kalbe giden damarların hacimce daralmasından dolayı, kan akışının yavaşlaması durumunda kalp krizini önlemek için ve damarları eski haline getirmek için yapılan cerrahi operasyondur. Kalp damarlarının tıkanması gerçekten de bireyin hayati riski bulunduğunun göstergesidir. Kalp damarlarının tıkanmasıyla birlikte, kalp kan bakımından yeteri kadar beslenemez, bu da kalbin çalışma temposunu düşürür. Dolayısıyla da vücudumuzun ana organı olan kalp işlevini yeterince yerine getirmediği durumlarda yaşanan kriz ile hayatımız sonlanabilir.

Genellikle kalp damarlarında tıkanma yaşanan bireyler, bu durumu göğüs bölgesindeki ağrılar ile fark ederler. Göğüs bölgesindeki ağrı ve nefes alışverişindeki düzensizlik rahatsızlıklarıyla doktora başvuran hastalar, bu durumlarda Açık Kalp Ameliyatı geçirmeleri gerektiğini anlarlar.

Kanın tüm vücutta farklı yollarla dolaştığı bir gerçektir. Bu durum Kalp için de farklıdır. Kan, kalbe bazı atardamarlar aracılığıyla gelir. Bu atardamarların genel adı ' Koroner Arter'dir. Kalbin kan ile beslenebilmesinin tek alternatifi de bu damarlar aracılıyla gerçekleşen kan taşımasıdır. Dolayısıyla bu damarlarda meydana gelecek olan bir işlevsel bozukluk, birey için hayati risk taşımaktadır.

Damar sertliği, damarlarda meydana gelen aşırı yağlanmadan veya farklı sebeplerden dolayı damarlarda daralmaya neden olan bir durumdur. Bu daralma kan ve dolayısıyla madde taşınımını engeller ve kalbe yeterince besin ulaştırmayı güçleştirir. Dolayısıyla da cerrahi müdahale ile bu damar yolları açılmalıdır.

Kalp krizinin en büyük habercisi de göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar ve nefes almakta zorlanma gibi durumlardır. Yani böyle şikâyetleri olan bireyler çok zaman geçmeden doktora başvurmalıdırlar.

Tabi ki Açık Kalp Ameliyatı, adı üstünde bir cerrahi operasyondur, yani çeşitli alternatifleri yoksa bu işlem uygulanmalıdır. Başka çözüm yolları varsa, öncelikle diğer çözüm yollarına başvurulmalıdır. Öncelikle ilaç tedavisi, daha sonra bu tedavi yeterince iyi sonuç vermezse, anjiyo işlemi ile kan damarlarındaki daralmayı açma denemesi yapılabilir. Bahsedilen bu iki işlemde de yeterince iyi sonuç alınmaz ise Koroner Bypass ameliyatı, yani Açık Kalp Ameliyatı gerekmektedir.

Açık Kalp Ameliyatı yapmadan önce de hasta ile ilgili gerekli bilgiler toplanmalıdır. Örneğin hastanın kalbinde bulunan kasların kasılma güçleri gibi çeşitli bilgiler öncelikle taranmalıdır. Daha sonra en uygun şiddetle ameliyat gerçekleştirilmelidir.

Açık Kalp Ameliyatı, cerrahi operasyon içinde çeşitli komplikasyonlar olmaması durumunda ortalama olarak 5 saat sürmektedir.

Açık Kalp ameliyatı yapılırken, hasta genel anestezi ile uyutulmakta, dolayısıyla da hasta herhangi bir ağrı, sızı hissetmemektedir. Ameliyat süreci içerisinde hasta tamamen uyutularak acı çekmesi önlenmektedir. Ameliyat sürecinden bahsetmek gerekirse, öncelikle kalbi koruyan göğüs kafesi özel makineler ile kesilir ve cerrah gerekli müdahaleyi uygulamak için ortam bulur. Daha sonra da kalbin durması durumunda hastanın ölümünü engellemek için hastanın kalbi geçici olarak bir makineye bağlanır. Bu süre zarfında da cerrah gerekli operasyonu yapar.

Açık Kalp Ameliyatı, kalp damarlarının daralması sonucunda oluşan rahatsızlıkları bitirmenin ve kalbi eski işlevine sokmanın altın yöntemidir.
" } ] }