{ "title": "Aterosklerotik Kalp Hastalığı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/aterosklerotik-kalp-hataligi.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:51", "author": "Çilay", "article": [ { "article": "
Aterosklerotik Kalp Hastalığı, Atardamarlar vücut direncini koruyabilmesi için gerekli olan kanı organa nakletmesidir. Vücut dengesini yapısal özelliğine göre genişletir veya daraltır. Bunun damarlardan geçmesiyle kan ölçeğini belirler. Değişken sebepler gösteren atardamarın duvar bağın dokusuyla kaplarsa, bu damar esnekliğini yok eder. Damarın duvarı esnekliğini yok ettikten sonra sertleşmesi halinde bu damar sertliğine (Aterosklerotik) denir. Damar sertliği meydana geldikten sonra damarın duvarıyla damarın iç hacmine doğru ateromatöz plakları oluşturur. Bu plakların, damarı tıkayarak damar yapısını zayıflatıp değişik nedenlere sebebiyet verir. Damar sertliği, başka hastalıklar oluşturacak tahribatlara neden olur. Kalp krizi, inme ve periferal vasküler hastalık ana nedenleridir. Ateroskleroz, tedavisi güç bir durum olsa bile Hastalık bulgularının neden olacağı ölümcül süreci engellenir ve tedavisi yapılır.

Ateroskleroza Bağlı Plaklar Üç Ana Kalp-Damar Hastalığı

Koroner atardamar hastalığı; Kalp atardamarlarında duran plaklar, anjine (Efor kaydederek göğüs kısmında ağrıya) sebep olmaktadır. Plakların aniden çatlayarak kan pıhtısına ve kalp kasını yok etmesine sebep olur. Böylece kalp krizi, miyokard enfarktüsü meydana getirir.

Serebrovasküler Hastalığı; Beyin atardamarlarında çatlamış plaklar nedeniyle inme hastalığına sebep olur. Beyinde de kalıtsal tahribatı oluşturur. Atardamar bu sebeple belli zamanlarda tıkanıklık, bir de kısa süren iskemik atağını oluşturabilir. Bu atağın inmenin verdiği bulgular ile belli eder. Bunun da beyindeki kalıtsal tahribatı önler.

Periferal atardamar hastalığı; Plakların, bacaklarda bulunan atardamarların problemini oluşturur. Periferal atardamar hastalığı, dolaşım sırasında zayıflama gösterir. Bu da hareketleri ve yaralarda iyileşmesi süreci daha fazla ağrılar oluşturur. Önemli derecede periferal atardamar hastalığı ne yazık ki, bacakta kesilmeye kadar giden bir hastalığı oluşturur.

Aterosklerotik Kalp Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aterosklerotik belirtileri arasında görünümünde en başlarda algılanmayan bir durumdur. Oysa fazla sert olması halinde daralan atardamarlar, belirtilerini göstermeye başlar. Pıhtı damarı durdurabiliyorsa ya da büyük olan embolini, semptomlarını ani olarak başlatır. Belirtileri;
Koroner (Kalp) arter; Kalp hastalığı neden olabilir, göğüs ağrısı gibi.

Beyinde damar; İnme belirtileri neden olabilir, zayıflık ya da baş dönmesi gibi.

Alt ekstremitelerde arterlerde; Ağrı, yürürken ayakları ya da ayağa bağlı sorunları gibi.

Ateroskelerozda Kalp Hastalığı Faktörleri Nelerdir?

Yaş; En önemli bir etkeni oluşturur. Ateroskleroz özellikle arteriyal lezyonu ile organlara hasar vererek orta yaşlarda ve ilerleyen zamanlarda daha sık görülür. 40'lı yaşlar 60 yaşına kadar aterosklerozaya etken olan miyokardiyal infartüs insidansı beşe katlar. Aterosklerozda orta yaşlarda özellikle daha yaygın görülür. Genç insanlarda olmayacağı manasını taşımaz. Yapılan otopsi sonuçlarına göre genç insanlarda buna benzeyen lezyona saptanmıştır. Bazen doğum yaptıktan sonra da gelişen bir hastalıktır.

Cinsiyet; Erkek kadına göre 3-6 kat daha oranla ateroskleroza meyillidir. Erkek 55, kadın 45'li yaşlardan sonra belirtileri başlar. Menopoza girmeden önce kadında ateroskleroz, aslında nadir görülür. Kadın östrojenler ve diğer eşey hormonlarının da ateroskleroza bir savunma mekanizması olduğunu gösterir. Menopoz olduktan sonra iki cinsde de riskler eşitlenir.

Kalıtımın; ateroskleroz üstünde etkenlerinin teşhisi yapılır. Aterosklerozaya sebep olan bazı etkenlerin de (Hipertansiyon, diabetes, mellitus) ailesel eğilim gösteren kalıtımın aterosklerozun etkeni olması halinde düşündürür. Ailede erkenden ateroskleroz gelişmesi varsa, bununda erken koroner olma riskini artırır.

Ateroskkelerozda Kalp Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Risk etkenlerini azaltmak için tedavi büyük önem taşır. Buna da ek olarak, vücutta kötücül etkilenen alanı üzerinde bağlı bulunmasıdır.

Tedavisinin İlaçları

İlaç, kan pıhtılarını önlemesi. Aspirin ya a Klopidogrel gibi (Plavix)

Yüksek kan basıncının kontrolü için ilaç.

Yüksek kolesterol seviyesini azaltmak için ilaçları.

İlaç, o daralan arter kanalıyla kan akışını geliştirmek, cilostazol ve Pentoxifylline gibi (Trental)
" } ] }