{ "title": "Hamilelikte Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/hamilelikte-kalp-carpintisi.gif", "date": "23.01.2024 06:43:51", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "Hamilelikte kalp çarpıntısı, kalp hacmindeki fazlalaşma neticesinde kalbe binen yükün artması be hormon seviyelerinden dolayı oluşabilmektedir. Kalp çarpıntısı normal şartlarda bile tüm insanların hayatları boyunca yaşadıkları bir durumdur. Altta yatan kalp hastalığı, hormon sorunları (Tiroit, şeker), kalp ritim problemi ve kansızlık olan gebelerde kalp çarpıntısı daha fazla yaşanmaktadır. Özellikle gebeliğin son devrelerinde bu tarz şikâyetler daha da artmaktadır. Altta yatan sorunların gebelik öncesi giderilmesi çok önemli olmakla beraber, tıp uygulamalarındaki gelişmeler gebelik sırasında dahi birtakım müdahalelerle gebe ve bebek için tehlikeli olabilecek, kalp çarpıntısı problemine çözüm getirebilmektedir.

Daha Fazla Kanın Pompalanması Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Olarak Hissedilir

Bebeğin beslenmesi ve oksijen ihtiyacının karşılanması anne vücudunda artan bir iş yüküdür. Anne karnındaki bebeğe gidecek besin ve oksijen için normale göre daha fazla kan pompalanması gerekmektedir. Bu da kalbin daha fazla çalışması anlamına gelmektedir. Böylece kalp hızında %20'ye yakın artış oluşmakta ve anne adayı bu artışı çarpıntı olarak hissetmektedir.

Kısa süreli kuş çırpınıyor hissi veren çarpıntılar hamilelikte yaygındır

Stres, tansiyon inişi - çıkışı, hormonlar, kansızlık, fazla miktarda kahve ve çay tüketimi neticesinde kısa süreli, saniyeler içinde geçen çarpıntılar oluşabilmektedir. Bunlar birden başlayan ve birden sonlanan çarpıntıdır.

Hormonlar Hamilelikte Kalp Çarpıntısına Nasıl Etki Eder

Özellikle 3 hormonun kalp çarpıntılarında önemli rolleri vardır.
Kansızlık Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedeni Olabilir

Kansızlık normalde de başlı başına bir çarpıntı ve ileri zamanlarda kalp yetmezliği nedeni olan bir sorundur. Hamilelikte artan sıvı seviyesinden ötürü zaten oransal olarak düşüşe geçen alyuvarların daha da düşmesi nedeniyle kan, oksijeni yeter miktarda kalbe taşıyamayacak dolayısıyla kansızlık hamilelikte kalp çarpıntısı oluşturacaktır. Bu durumun önüne geçmek için demir ilaçları veya iğneleri kullanılması gereklidir.

Halihazırda Kalp Ritim Problemi Olan Bireyler Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Sorunuyla Nasıl Baş Edecekler

Kalp ritim bozuklukları çeşit çeşittir. Sağlıklı hamilelerde genelde duyulan çarpıntı, kalbin koştuğumuz zamanki hızlandığı gibi hissedilen çarpıntıdır ya da kısa çok kısa süreli birden başlayan birden sonlanan ritim kaymasıdır. Kişinin kendi kalp yapısıyla ilgili kapakçık problemi, kalpte ekstra yolların olması gibi yapısal sorunlardır. Özellikle SVT denilen supraventriküler taşikardi, AF diye adlandırılan Atrial Fibrilasyon gibi çarpıntılar birden başlayan ve birden sonlanabilen çarpıntı türleri kişilerin kalp yapısındaki ekstra yollardan kaynaklanır. Hamilelik döneminde bu sorunlar daha fazla yaşanmaktadır. Gebelik öncesi ablasyon işlemiyle bu hastalıkların ortadan kaldırılması en sağlıklısıdır. Ancakhamilelikte kalp çarpıntısı bu nedenlerden oluşuyorsa günümüz teknolojisi ile müdahale şansı vardır. Hamilelikte kalp çarpıntısı belli ölçülerde normal kabul edilir. Hastayı rahatsız edecek, bebeğin düşmesine neden olabilecek boyutlara ulaşan çarpıntılarda mutlaka doktora gitmeli, gereken önlemler alınmalıdır.
" } ] }