{ "title": "Kalp Atış Hızı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-atis-hizi.gif", "date": "20.01.2024 16:24:55", "author": "Göktuğ", "article": [ { "article": "Kalp atış hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir çünkü fiziksel aktivite durumu kalp atış hızını direkt olarak etkilemektedir. Kalbin temel görevi, kanı tüm organlara pompalamak ve kan giden organlarda metabolizmadaki olaylar sonucunda oluşan atıkları oradan alarak vücuttan uzaklaştırılması için ilgili boşaltım sistemi organlarına taşımaktır. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz, organların metabolizma faaliyet seviyeleri kalp tarafından bu organlara kan yoluyla taşınması gereken besin miktarını belirler. Besinler de kan yolu ile taşınacağından kalp atış hızı bu aşamada devreye girer. Kalp atış hızı, normal sağlıklı bir insanda dakikada 60 ile 80 atış arasındadır. Kalbin bu atış sayısı dakikada 5 litre ile 35 litre kanın pompalanması demektir.

Bir insan için en uygun kalp atış hızı nasıl belirlenir?

İdeal kalp atış hızı her insan için farklı değerlerdedir. Fiziksel aktivite durumu (Örneğin yürüme ya da koşma), duygusal durum (Sevinçli olma, üzüntülü olma gibi), aç olmak ya da tok olmak, havanın sıcaklık durumu kalp atış hızını etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Bu nedenle Uzman bir hekim kişi için ideal kalp atış hızını belirlerken sayılan faktörleri göz önünde bulundurur. Kişiler için belirlenen ideal kalp atış hızı vücut tam olarak dinlenme durumunda iken sahip olunması gerekli olan değerlerdir. Eğer spor yapıyorsanız kalp atış hızınız normalin biraz üstünde çıkabilir. Çünkü fiziksel aktiviteler organlara besin taşıyan kanın fazla olmasını gerektirir. Bu da direkt olarak kan pompalama görevi gören kalpte kalp atış hızının artış göstermesi gereğindendir.

Normalde kalp atış hızı ne olmalıdır?

Genel olarak düşük kalp atış hızı yetişkinlerde dakikada 60-100 atış, çocuklarda 70-100 atış arasındadır. Kalbin organlara yeteri kadar oksijen iletebilmesi kalp atış hızına bağlı olduğundan, dinlenme halinde düşük kalp atış hızı kalbin efektif olarak çalıştığını gösterir. Mesela dinlenme halinde kalbi dakikada 70 atış atan bir kişi, kalbi dakikada 80 atış yapan bir başka kişiye göre olduğu söylenebilmektedir. Normalde kalbin atış hızını önemli ölçüde etkileyen faktörlerden biri yaşam tarzı ile yakından ilgilidir. Örneğin sigara içen bir insanda kanın pompalandığı damar sistemlerinin bazı kısımlarında akışı olumsuz etkileyecek birikmeler olabilmektedir. Bu durum kalbin atış hızında artışa neden olur. Bazen ani olarak kalp atışlarında hızlanma olur bunun nedeni telaş, üzüntü ya da yaşanan stres nedeniyle oluşan gerginlik olabilir. Tabi kalbin atış hızını arttıracak herhangi bir sağlık sorununun varlığı söz konusu değilse.
" } ] }