{ "title": "Kalp Atışı Kaç Olmalı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-atisi-kac-olmali.gif", "date": "20.01.2024 09:29:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kalp atışı kaç olmalı, kalp atışı her insanda farklıdır. Koşma, yürüme gibi bedensel hareketler, endişe, üzüntü, mutluluk, kaygı gibi duygusal durum, karnın aç ya da tok olması, havanın sıcaklığı gibi çok sayıda etken kalp atış hızını etkilemektedir. Kalp atım hızının bulunması için, 10 dakika kadar dinlenmenin ardından nabzın sayılması gerekir. Bu sayımda dakikada 60-100 arasında bir değer bulunuyorsa, kalp hızının normal olduğu söylenebilir. Bu uzun yıllar sporla uğraşmış kişilerde 50-40 arasında bile olabilir. Bu spor nedeniyle kalp kaslarının güçlenmesinden ve kalbin her defasında daha çok kan pompalamasından kaynaklanır. Bu sayımda kalp atış hızının düşük çıkmasında sorun olmaz. Ancak baş dönmesi, halsizlik ya da bayılma gibi etkilerin buna eşlik etmesi halinde, mutlaka bir kardiyoloğa görünmeniz gerekir.

Kalp atışı kaç olmalıdır?

Kalp atış hızı her ne kadar yetişkinlerde 60-100 arasında normal kabul edilse de kalp atış hızının düşük olması o kadar iyidir. Bu tansiyonun düşük olanının iyi olması gibi kabul edilmelidir. Normal sınırların içinde bile daha düşük değerlerde olan kalp atışında, felç, kalp krizi ya da ölüm riski daha düşük olmaktadır. Bu konuda yapılan bir araştırmada kalp atışının 10 atım daha yüksek olmasının kalp krizi açısından kadınlarda %18 kadar, erkeklerde ise %10 kadar riski arttırdığı belirlenmiştir. Bu durum geçici olan bir stresten, üzüntüden ya da telaşlı bir durumdan kaynaklandığında, herhangi bir sorun olmaz. Ancak sürekli olarak yüksek seyreden kalp atışında, buna neden olan sebebin ortadan kaldırılması gerekir. Kalp atış hızı çocuklarda ise 70-100 arasında olmalıdır. Düşük kalp atışının olması, kalp fonksiyonlarının iyi çalıştığını, kalbin diğer organlara yeterince oksijen ilettiğini gösterir.

Kalp atışı nasıl ölçülür?

Bunun belirlenmesi için, nabzınızı ölçebilirsiniz. 10 dakika kadar dinlendikten sonra, işaret ve orta parmaklarınızı boyunda gırtlak borusunun kenarına yerleştirin. Bunu bilekten ölçmek için, iki parmağınızı ön kol damarınızda olan kemik ve sinirin arasındaki bölgeye yerleştirin. Bu bölgelerde nabzı hissettiğiniz zaman, atım sayısını 15 saniye kadar sayın. Bunu dörtle çarpıp, dakikada olan kalp atış sayısını hesaplayın.

Kalp atış sayısını etkileyen faktörler nelerdir?
Kalp atış hızının geniş bir aralıkta normal kabul edilmesine rağmen, anormal olan yüksek ya da düşük kalp atışı önemli sorunların habercisi olarak kabul edilmelidir. Sürekli olarak kalp atış hızının 100 üzerinde seyretmesi taşikardi, 60 altında seyretmesi ise bradikardi olarak değerlendirilebilir. Bunlara bayılma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ya da nefes darlığı gibi etkilerde eşlik ediyorsa, mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Sağlıklı çalışan bir kalp, zorlanmadan kanı pompalayabilmeli, vücudun ihtiyacı olan oksijeni dağıtabilmelidir.
" } ] }