{ "title": "Kalp Atışı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-atisi.gif", "date": "20.01.2024 15:34:53", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "Kalp atışı bir insanın kalbinde daha 6 haftalıkken başlar. Göğüs kafesimizin sardığı göğüs boşluğunda, iki akciğerin arasında bulunan ve sol tarafında yer alan kalbimiz, her insanın kendi yumruğu büyüklüğündedir. Yetişkin bir insanda normal olarak kalp atış hızı, dakikada 60 ile 100 arasında değişir. Bunu yapabilmek için kalp hücreleri sinyal üretir. Kalp bu sayede bir an bile durmadan elektrik akımı sayesinde kan pompalar.

Kalbin Yapısı Nasıldır, Bölümleri Nelerdir?

Kalbin içi, boş dört bölümden oluşur. Sağ kalbimiz, sağ kulakçık ve sağ karıncıktan oluşur. Oksijen bakımından eksiktir ve kirli kanı taşır. Sol kalp ise sol kulakçık ve sol karıncıktan oluşmuş olup, içerisi de oksijen bakımından zengindir ve temiz kan taşır. Kalbimiz kulakçıklar yolu ile gelen kanı, kasılma ile atar damara ve toplar damara taşır.

Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizmanın faaliyeti sonucu oluşan, artık ürünlerin vücuttan atılmasını, vücut ısısının düzenlenmesini, asit-baz dengesinin korunmasını ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar.

Kalp atış hızımızın normal değerlerinden yukarıda olması, istenilen bir durum değildir. Kalbimiz dakikada 5 ile 35 litre arası, günlük ise 9000 litre kanı vücuda pompalar. Kalp atışı sayısının 85 ve üzeri olması doktorlar tarafından incelenmesi gereken bir durumdur. Aynı zamanda 60 kalp atışı ve altındaki rakamlarda da doktor kontrolünden geçmekte fayda vardır.

Kalp Rahatsızlıkları Neden Olur?

Kalbin içerisinde dağılan elektrik akımı dengesizliğinden aritmi, taşikardi gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Bu durumda da kan dolaşımının sorunlu olmasını ve sağlığın zamanla bozulmasına sebep olur. Kalp rahatsızlıklarının ve kalp atış hızının yüksek olmasının iki dış sebebi de vardır, bunlar sigara kullanımı ve kansızlıktır. Böbrek üstü bezlerinin salgıladığı adrenalin hormonu da kalp atış hızını etkileyen faktörlerdendir. Kalp atışının hızı ne olursa olsun, vücut kendiliğinden kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon ya da düşük tansiyon rahatsızlıklarına sebebiyet vermez. Ateş yükselmeleri kalp atım sayısını arttırdığı gibi, guatr hastalığı da genellikle kalp atışını hızlandırır.

Kalp atışı hızınızın en kolay ölçümü için, gırtlak kenarındaki boyun damarımıza veya sağ elimiz ile sol bileğimizin kemiği ve sinirleri arasına hafif bası uygulayarak nabzımızı tespit edebiliriz. Nabız tespitinden sonraki işlem ise 15 saniyedeki atış sayısı ile 4'ü çarparak bir dakikada kaç kez attığını tespit edebiliriz.

Kalp Sağlığının Korunması için

Çocuklarda kalp atışı yüksektir. (70-100) Aynı zamanda sporla uğraşan kişilerde de sporla uğraştıkları zaman dışındaki kalp atış hızları oldukça düşüktür. Kalp sağlığı açısından yorucu sporlardan uzak durmak, stres ve endişeden uzak kalmak, aşırı heyecan ve aşırı yemekten uzak durmak gereklidir. Sürekli yürüyüş yapmak iyidir. (Günde 5000 adım) Neşeli olmak, hayatı an be an mutlu ve huzur içerisinde geçirmek, sürekli iletişim halinde olup toplumdan kopmadan yaşamak yararlıdır.

Kalp sağlığı için, sık sık kan değerlerimizin ölçülmesi, bol su içilmesi, uzun yürüyüşler yapılması, bedeni çok yormayacak mesleklerde çalışılması önerilir.

Damar sertleşmesi de kalp hastalıkları açısından önemlidir. Enfarktüs ve kapakçık hastalıkları sonucunda kalp yetmezliği meydana gelir.

Kalp atışının sağlıklı seviyelerde tutulabilmesi için sürekli düzenli bir hayat, düzenli bir çalışma hayatı, yeteli ve dengeli beslenmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, kalıcı dostluklar kurmak ve doğayla iç içe bir yaşam tercih etmek en iyisi olacaktır.
" } ] }