{ "title": "Kalp Büyümesi", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 11:25:38", "author": "Ahavi", "article": [ { "article": "
Kalp büyümesi, tıpta kardiyomegali olarak tanımlanan rahatsızlık koroner arterin hasar görmesinden dolayı kalpte boşluklar oluşarak kalbin genişlemesidir. Bu rahatsızlıkta kalp kapaklarının büyümesi söz konusu değildir. Kalp boşluklarında fazla büyüme olmasa da röntgen filminde kalp büyümesi gözlenebilir. Kalp büyümesi bazı ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak olabileceği gibi, bazı durumlarda ciddi bir tehlike oluşturmaz. Erken dönemde teşhis edilirse tedavisi yapılabilen sorunun, altta yatan hastalığının tedavisinin ayrı olarak yapılması gerekir. Yapılan tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesine engel olur.

Kalp büyümesinin nedenleri nedir?
Kalp büyümesinin belirtileri nelerdir?

Bazı hastalarda fazla belirti vermeyen rahatsızlık, bazı hastalarda nefes darlığı, düzensiz nabız, baş dönmesi, kollarda bacaklarda ve akciğerlerde sıvı toplanması nedeniyle ödem, göğüs ağrısı ve öksürük gibi etkiler gösterebilir. Hastalarda uzun süren göğüs ağrısı nitrogliserin alımına rağmen geçmeyen özellikte olup, keskin ya da belirsiz şekilde oluşabilir. Göğüs ağrısı tek başına olabileceği gibi, hazımsızlık, göğüste daralma, sıkıştırıcı tarzda etki, soğuk terleme gibi belirtilerle bir arada yaşanabilir.

Kalp büyümesi tanısı nasıl yapılır?

Hastalara teşhis koymak için bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Bunlar göğüs röntgeninin çekilmesi, elektro kardiyogram, eko kardiyogram, stres testi, MR, kan testi ve kan damarlarından alınan parçaya biyopsi yapılmasıyla kalp büyümesi teşhisi konulabilir.

Kalp büyümesinin tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın tedavisinde öncelikle kalp büyümesinin azaltılmasına çalışılır. Daha sonra kalp büyümesine sebep olan hastalığın belirlenmesi gerekir. Bu hastalıkların tedavisi yapılmadığı sürece, rahatsızlığın önüne geçmek olanaksızdır. Hastalara uygulanan ilaç tedavisinin yanında, yaşam biçiminin düzenlenmesi, tuzun azaltılması, dengeli ve düzenli beslenme, istirahat gibi tedbirlerin alınması gerekir. Bazı hastalarda kalp pili uygulaması yapılabilir.

Kalp büyümesinde hangi önlemler alınabilir?

Hastaların kullanmakta olduğu ilaçların düzenli olarak kullanması sağlanmalıdır. Doktorun yaptığı önerilerin uygulanması, tansiyonun dengede tutulması, yaşam biçiminin değiştirilmesi, kontrollerin düzenli yapılması gerekir. Hastaların sigara ve alkol alışkanlığı varsa, bunların terk edilmesi, kolesterol ve kan şekerinin dengede tutulması, aşırı yorulmadan yürüyüş ve egzersiz yapılması gerekir. Eğer gerekiyorsa cerrahi yollara başvurulmalıdır.

Kalp büyümesinin komplikasyonları nelerdir?
" } ] }