{ "title": "Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-carpintisi.jpg", "date": "21.01.2024 10:43:25", "author": "Mavera", "article": [ { "article": "Kalp çarpıntısı genellikle psikolojik nedenlerden ve beslenmeden kaynaklı olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bunların dışında bazen de çok fazla kahve tüketiminden bile kaynaklanabilmektedir. Kalp çarpıntısı kalbin kendisinden kaynaklanan nedenlerden ve başka rahatsızlıklardan dolayı da oluşabilmektedir. Kalp çarpıntısı kişi tarafından kalp ritminin çok rahatsız edici şekilde olması ile de hissedilebilmektedir. Yani kişi kalbinin çok hızlı ve kuvvetli bir şekilde attığını ya da düzensiz bir şekilde çalıştığını hissedebilir. Kalp çarpıntısı sinirsel bir durumdur ve kişinin kendi kalbi ile ilgili rahatsızlıkları sorun etmesi nedeniyle da çok sık hissedilir. Normalde dakikada 60-100 atan kalbin fiziksel aktiviteler sonrası ve heyecanlanma gibi durumlarda 150'ye kadar yükselmesi durumu kalp çarpıntısı adıyla bilinmektedir. Kalbin çeşitli sebeplerden dolayı ritminin bozulması ve daha hızlı çalışması kalp çarpıntısı olarak bilinir.

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp çarpıntısı birçok nedenden dolayı kaynaklanabilmektedir. Bazen duygusal nedenlerden olabileceği gibi bazen de hastalıklardan kaynaklanan kalp çarpıntısı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısının genel olarak görülen nedenleri şunlardır;
Saydığımız tüm bu nedenler kalıcı ya da geçici kalp çarpıntılarına neden olabilir. Özellikle kafein kalp çarpıntısının en bilinen nedenlerinin başında yer almaktadır. Çevrenizde çok fazla kafein tüketen kişilerin kalp çarpıntısı olduğuna tanık olursunuz. Bu nedenle mümkün olduğunca kalp çarpıntısını önlemek amacıyla kafein tüketimi azaltılmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?

Kalp çarpıntısının belirtileri genel olarak göğüste dolgunluk meydana gelmesi, kalp ritminin düzensizleşmesi ve kalbin teklemesi olarak görülmektedir. Kalp çarpıntısı belirtileri ile baş dönmesi, gözün kararması, çok fazla terleme, cildin solgunlaşması, göğüste sıkışma ve ağrı bile olabilmektedir. Kalp çarpıntısı sırasında kişi kalp atımını dahi kulağında hissedebilir. Belirtiler arasında nefes darlığı ve buna bağlı olarak bayılmalar bile görülebilmektedir. Kalp çarpıntısı eğer çok sık yaşanıyorsa mutlaka ihmal edilmeden en kısa sürede bir hekime başvurulması gerekmektedir. Kalp çarpıntısı belirtileri görüldüğünde ihmal edilmeden, en yakın hekime başvurulmalı ve nedeni anlaşılmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp çarpıntısı için uygulanacak tedavi yöntemi çarpıntıya neden olan etmene göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğunlukla kalpte sorun olmadığı için herhangi bir tedavi de gerekmemektedir. Kalp çarpıntısının nedeni belirlenerek, doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Kalp çarpıntısı tedavisi için bazı önemli noktalara uymak gerekir. Bu noktalar şunlardır;
Eğer sizlere vermiş olduğumuz bu önerileri dikkate alırsanız kalp çarpıntınız azalacak, belki de kısa sürede bitecektir. Fakat kalp çarpıntısı kafein kaynaklı ise muhakkak kafein tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca bu durumda doktor kontrolünü ve doktorunuzun verdiği ilaçların kullanımını asla ihmal etmemelisiniz.
" } ] }