{ "title": "Kalp Damar Tıkanıklığı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-damar-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 14:45:35", "author": "Civanmert", "article": [ { "article": "
Kalp Damar Tıkanıklığı, Kalp iki akciğer arasında göğüs boşluğunda ön bölümünde bulunur. Bir yumruk şeklinde ve hacmindedir. Rengi kırmızı kıvamı serttir. 0-350 gr ağırlığında 14-15 cm uzunluğunda 11-13 cm genişliğinde 6-8 cm kalınlığında ön arka yönde basılmış koniye benzer. Kapalı sistemde hemostatik dengeyi oluşturan pompalama sistemi ile en uç noktalara kadar iletir. Hareketliliği veren organ kalptir. Kalp kanı pompalayan bir yapıya sahiptir. Günde ortalama 100 000 kez hiç durmadan yaklaşık 8 ton kanı vücudumuza pompalar, insanın organlarına olağan bir şekilde organların fonksiyonların yerine getirecek oranda kanın gitmemesi olarak adlandırılır. Her organ gibi, kalbin de çalışabilmesi için oksijene ve enerjiye ihtiyaç vardır. Kalbin çalışabilmesi için kalbi besleyen damarlardan (Koroner arterler) kalbe yeterince kan gitmesi gerekmektedir.

Çeşitli nedenlerle tıkanmalar, \"kalp damar tıkanıklığı\" olarak nitelenir. Damar duvarında sertleşme ve damarın tıkanması sonucu çeşitli organlarda kan akımının bozulmasına yol açan hastalık sürecidir. Lipid birikimi ve hücrenin buna reaksiyonu, damarların daralmasına ve dolayısıyla hücrelere daha az oksijen ve besin gitmesine yol açmaktadır. Kişinin kalça, baldır ya da uyluk kaslarında zorlamayla ortaya çıkan bazı ağrılar, kasık ya da bacak damarlarında meydana gelen bir tıkanıklığın habercisi olmaktadır. Aynı şekilde, kol ya da bacakta gelişen güç kaybı, aniden gelişen görme ya da konuşma bozukluğu gibi belirtiler de beyne kan götüren damarlarda meydana gelen bir tıkanıklığın ve tıkanıklık sonucu gelişen inmenin habercisi olabilir.

Lezyon beyinde ise; Görme ve konuşma bozuklukları, hafıza kaybı, kısa süreli bilinç kaybı, yer ve zaman kaybı, kol ya da bacaklarda kas gücünün ani ve geçici olarak zayıflaması ve beyin trombozu gelişmesidir. Lezyon kalpte ise; Kalp kasının gücü zayıflar. Kalpte ritim düzensizlikleri, göğüs ağrıları ve sonunda ise kalp krizi oluşur. Lezyonlar bacakta ise; Yürürken kramp ağrıları, ısı kaybı, kramplar, deride kalınlaşma ve koyulaşması oluşur. Böbrek ise; Kan basıncının artması, böbrek fonksiyonlarında işlev kaybı meydana gelebilir.

Koroner arterler, iç yüzeyleri pürüzsüzdür ve kan akışı sorunsuz seyretmektedir. Aynı şekilde damar içini döşeyen hücreler damarın açık kalmasını sağlayan maddeler salgılarlar. Koroner damarların çok farklı etkenler ve mekanizmalar sonucunda daralması sonucunda ateroskleroz (Damar sertliği) denilen damar tıkanıklığı başlamış olmasıdır. Ateroskleroz denilen olay başladığında damarın elastikiyeti de azalır. Böylece ihtiyaç halinde fazla kan geçişi için genişlemesi gerekirken bunu yapamazlar. Bütün bunların net sonucu kişi efor yaptığında kalbin buna cevap verebilmesi için gerekli kan kalp kasına gidemez ve belirtiler başlamıştır.

Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Oluşur?

Atardamarlar çeperine yağ birikmesi, zamanla damara hasar vermeye başlar. Şudur ki, atardamarın kendi hücrelerinin çoğalması ile damardan çeşitli kimyasallar salınır. Bu sayede, kan dolaşımındaki hücreler de damar iç yüzüne yapışmaya başlar. Bunların da etkisi ile yağ birikintileri ve hücre yığılmaları, damarın iç yüzüne doğru kabaran plaklar oluşturur. Bu plaklar daha da büyüyüp damarın esnekliğini kaybetmesine ve tıkanmasına sebep olur. Bazen sertleşmiş olan plak, dış yüzeyi çatlayınca, kandaki kan pulcukları da plağa yapışmaya başlar ve damarın içi daha da daralır. Bu darlık belirli bir dereceye ulaştığında damarın beslediği organlarda veya dokularda kansızlık nedeni ile yakınmalar başlamıştır.

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Damarlarda tıkanıklık belirli bir seviyeye geldiğinde rahatsız eden belirtiler kendini göstermeye başlamaktadır.
Kalp Damar Tıkanıklığı Nedenleri ve Faktörleri

Bu hastalığın görülme riskini artıran en büyük faktörler sigara, alkol, yağlı gıdalar ve strestir. Bu nedenle yağlı etlerden, sakatatlar, hamur işi gıdalarından ve kızartmalardan uzak durmak gerekir. En çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyle olunmaktadır. Sigara bu hastalığı tetikleyen en büyük etkenlerdir. Sigara damar içinde plakların birikmesini hızlandırır ve içinde bulunan nikotin kalp atım hızını bozmaktadır. Bu nedenle sigaradan uzak durmak bu hastalık için en büyük adımlardan biri olacaktır. Kalp hastalıklarının başlıca nedeni damar sertliği ve tıkanıklığıdır. Sigara, alkol, şişmanlık, yüksek tansiyon, kolesterol ve dengesiz beslenme gibi nedenlerden dolayı kişinin doğumunda esnek ve pürüzsüz yapıda olan damarlar, yaş ilerledikçe sertleşip tıkanmaktadır. Sertleşip hasar gören bölgelerde kolesterol ve benzeri maddeler plaklar oluşturup damarın iç çeperini yavaş yavaş tıkamaya başlar. Damar tıkanıklığı sebeplerinin başlıca olanları bu şekildeyken genelde, yemeklerden solunan havaya kadar hemen hemen her şeyde insanda damar tıkanıklığına sebebiyet vermektedir.

Damarlarımız neden tıkanır?
Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Koroner damarlarda önemli darlık ya da tıkanıklık görüldüğünde, eğer uygunsa, aynı seansta ya da daha sonra balon anjiyoplasti yapılabilir. Balon anjiyoplastide, damar içindeki dar olan bölgede, özel olarak yapılmış balon, kısa süreli olarak şişirilerek darlık genişletilir. Balon, aynı damardan birden fazla darlığa ya da birden fazla damardaki darlıklara aynı seansta ya da farklı seanslarda yapılabilir. Gerekli durumlarda balona ek olarak o bölgeye, yine balon yardımıyla stent (Kafes) konur. Balon anjiyoplastiye uygun olmayan durumlarda, bypass cerrahisi ya da ilaç tedavisi önerilebilir. Bypass cerrahisinde ise damardaki darlık bölgesinin öncesi ile sonrası arasına köprü görevi gören bir damar konulur. Bu konulan damar, hastanın kendisinin bacak toplardamarı ya da göğüsten alınan bir atardamar olabilir. Böylece kan, bu köprü yardımıyla, dar ya da tıkalı olan bölgenin ilerisine geçebilir.
" } ] }