{ "title": "Kalp Damarları", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-damarlari.gif", "date": "19.01.2024 21:24:14", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "Kalp damarları, koroner ve pompalayıcı damarlar olmak üzere 2 grupta incelenebilir. Bunlardan ilki koroner damarlar dediğimiz kalbin kendisini besleyen kanı taşıyan damarlardır. Bunlar aort denilen ana damardan ayrılan arterlerdir.

İkinci grupta ise; pompalayıcı damarlar vardır. Kalbimizde dört tane göz bulunur. Sağ kulakçığa vena cava inferior ve vena cava superior olarak adlandırılan damarlarla karbondioksitli kan gelir. Kan sağ karıncığa iner ve pulmoner arter ile temizlenmek üzere akciğerlere taşınır. Temizlenen kan pulmoner venlerle sol kulakçığa, buradan mitral kapaklarla sol karıncığa ve son olarak da büyük damar aortaya atılır. Kalp damarları içinde ve hatta vücudumuzun en büyük, en kalın ve en önemli damarı aortadır. Aorta göğüs boşluğumuzdan kasıklara kadar iner ve orada ikiye ayrılır.

Kalp Damarları ile İlgi Hastalıklar ve Belirtileri Nelerdir?

Kalbin çalışması ve beslenmesini sağlayan damarlar, koroner damarlardır. Kalp damarları ile ilgili hastalıklar ya da diğer deyimle koroner arter hastalıkları, koroner damarların tıkanması veya daralması ile meydana gelirler. Tıkanmalar soncu kalbe yeterli oksijen ve besin ulaşamaz, dolayısıyla kalbin çalışması sekteye uğrar. Koroner arter hastalıkları şu şekilde belirti verir:
Koroner Arterlerde Daralma Sebepleri Nelerdi?

Yaş ilerledikçe kalp damarları yağlanmaya eğilimlidirler. Yağlar damar duvarlarında birikerek damara zarar verirler. Bunu önlemek için damarlardan bazı maddeler salgılanır ve neticede yağlar ve salgılanan bu maddeler plak oluşturarak damarı daraltırlar.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp damarlarında biriken bu plaklar parçalandığında kan pıhtısı oluşur ve bu pıhtı damarı tıkar. Tıkanan damar yüzünden kalbe yeterli oksijen gidemez ve hasar oluşur. Bu durum kalp krizi olarak adlandırılır.

Koroner Arter Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diyet, uygun egzersiz ve ilaç tedavisi uygulanır. Koroner anjiyografi ile kalp damarlarındaki darlık tespit edildikten sonra perkutan koroner girişim veya by-pass ameliyatına karar verilebilir. Perkutan koroner girişim işlemi anjiyo gibidir. Burada ya balon şişirme yöntemi ile damar açılır ya da balon şişirme ile istenilen seviyede açıklık oluşturulamadı ise dar olan kısma stent takılarak açıklık oluşturulur. By pass ameliyatı ise açık kalp ameliyatıdır. Bu ameliyatta darlık olan kısma vücuttan hazırlanan damar konur. Bu damar adeta bir köprü gibidir ve kan bu köprüden geçerek tıkanık bölgeyi aşmış olur.

Perkutan girişimler kardiyologlar tarafından, bypass ameliyatı ise kalp damar cerrahları tarafından yapılır.

Kalp Damarlarını Tehdit Eden Faktörler

Bazı kronik hastalıklar, beslenme bozuklukları ve hareketsiz yaşam sonucu kalp damarları olumsuz yönde etkilenmektedir:
" } ] }