{ "title": "Kalp Kapakçığı Ameliyatı", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-kapakcigi-ameliyati.gif", "date": "20.01.2024 14:20:28", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Kalp kapakçığı ameliyatı iki nedenle yapılmaktadır. Birincisi kapakçığın tamiri için yapılan ameliyat, ikincisi ise kapakçığın değişimi için yapılan ameliyattır. Bu nedenle kalp kapakçığı sorunları yaşayan kişiler için iki seçenek mevcuttur. Kalp kapakçığının değişimi tamirinden daha kolay olduğu için genellikle değişim tercih edilmektedir.

Türkiye'de on binlerce kalp hastası olduğu için bu kadar kişi ameliyat için sırada beklemektedirler. Bu yüzden kalp hastaları bilinçlendirilmelidir. Kalp kapakçığı ameliyatı için sıra bekleyenlerin kalp kapakçıklarının tamiri mümkünse değişimden kaçınmaları gerektiği anlatılmalıdır. Değişim hem daha kolay hem de riskinin az olmasından dolayı tamir ihtimali hiç düşünülmeden değişime gidiliyor ve bu sayede kapakçık nakli bekleyen kişilerin boş yere sırasını almış oluyor.

Kalp kapakçığı tamir mi edilmeli yoksa değiştirilmeli mi?

Kalp kapakçığının değişimiyle ömür boyu devam edecek bazı sağlık sıkıntıları mevcuttur. Ömür boyu hem kalbinizden gelen bir sesle yaşamak zorunda kalacaksınız hem de ömür boyu“Coumadin” denen bir kan sulandırıcı ilacı kullanmanız gerekecek. Oysaki kalp kapakçığı sıkıntınız varsa değişimden önce tamir olup olamayacağı araştırılmalıdır. Şayet tamir şansı varsa tamir tercih edilmeli. Çünkü tamir edilen kalp normal kalp gibi size hiçbir rahatsızlık vermeyecektir.

Kalp kapakçığı ameliyatı geciktirilirse sonuçları neler olur?

Kalp kapakçığının tamiri veya değişimi yapılmazsa kişide günlük hayatı zorlaştırıcı çarpıntı, nefes darlığı, ölümcül riskleri olan su toplanması, kalp fonksiyonlarının ileri derecede bozulması ve akciğer hastalıklarına neden olmaktadır. Bu ameliyatı geciktiren kişilerin son noktada aşaması kalp nakli olmaktadır.

Kalp kapakçığı tamiri ameliyatının başarı ortalaması nedir?

Son dört yılda yapılan kalp kapakçığı tamiri ameliyatının başarı oranı %97'dir. Bu ameliyatı olan hastalar ömür boyu Coumadin ilacı kullanmaktan kurtuldukları gibi felç geçirme ve enfeksiyon riski azalmaktadır.

Kalp kapakçıklarının hepsi tamire uygun mudur?

Kalpte dört kapakçık bulunur ve bu kapakçıkların üçü tamire uygundur. Genellikle günümüzde mitral ve aort kapak tamiri daha yaygın şekilde yapılmaktadır. Kalp kapakçıklarının kireçlenmesi durumunda tamirin başarı oranı %50'dir.

Kalp kapakçığı ameliyatı hazırlığı nasıl yapılmaktadır?

Ameliyat olacak hasta ameliyat tarihinden önce hastaneye yatırılarak rutin ameliyat tetkikleri yapılır. Bu rutin tetkikler kan, idrar, EKG ve akciğer filmleridir. Kalp kapakçığı ameliyatı olacak hastaların ameliyattan önce dişlerinin kontrol edilerek şayet gerekiyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastanın kan grubu da ameliyat öncesi belirlenir. Ameliyat öncesi anestezi hekimi de hastayı muayene ettikten sonra ameliyat için vereceği anestezi için bünyesinin sağlıklı olup olmadığını kontrol eder ve sağlıklıysa ameliyat için olur verir. Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra hasta ameliyata hazır hale gelmiş demektir.

Kalp kapakçığı ameliyatı ne kadar sürer?

Kalp kapakçığı ameliyatı normal şartlarda 3 ile 6 saat arasında sürmektedir. İşlemin uzunluğu yapılacak olan ameliyatın durumuna göre değişebilir. Ameliyatı yapacak doktor sadece ilk etapta tahminde bulunabilir fakat ameliyat sırasında gelişen durumlara göre süre uzayabilir.

Kalp kapakçığı ameliyatı ağrılı mıdır?

Her ameliyat gibi kalp kapakçığı ameliyatında da kalbe ulaşılması için bir miktar kesi yapılır ve bu kesi yeri bir süre ağrı yapabilir. Bu operasyonda çoğu zaman göğüs hizasının ortasından aşağıya doğru kesi yapılır. Ven greftler için ayaklarda da bir miktar kesi yapılacağı için ayaklarda da bu kesi yeri bir süre ağrı yapacaktır. Fakat ameliyat sonrası doktorunuzun vereceği ağrı kesici ilaçlar sayesinde ağrıyı fazla hissetmezsiniz.
" } ] }