{ "title": "Kalp Krizi Nasıl Olur", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-krizi-nasil-olur.jpg", "date": "19.01.2024 07:30:53", "author": "Asayra", "article": [ { "article": "
Kalp krizi nasıl olur, kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda oluşan tıkanıklık sonucunda, kalpte hasar oluşması kalp krizi olarak adlandırılır. Tıpta miyokard infarktüsü adı verilen rahatsızlıkta, kalp yeterince oksijen alamayarak hasar görür. Kalp kan ve oksijen akımı bozulduğunda, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokuları işlevini yitirerek, ölür. Bu aşamadan sonra kan pompalayamadığından, sonu ölüme kadar gidebilecek kalp krizi yaşanır. Bu rahatsızlığı geçirmiş olan kişilerde, ölen dokular yerine gelmez. Bu bölgede işlevi olmayan yara tabakası meydana gelir. Bu durum geri dönüşü olmayan bir hasar meydana getirir. Krize sebep olan koroner damarlardaki tıkanıklığın en önemli nedeni olan atheroskleroz, damarların içinde yağ birikimlerinin olmasıdır. Kolesterol düzeyi yüksek olan kişilerde ve sigara kullananlarda bu birikimler, belirti vermeden büyür. Zaman içinde koroner damarlar tamamen tıkanır ve kalbin beslenmesine engel olarak, kriz geçirilmesine neden olurlar.

Kalp krizi nedenleri nedir?
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler sıkça görülse de her hastada bu şekilde belirtiler görülmeyebilir. Belirtilerin hepsinin bir arada görülmesi beklenmemelidir. Bazı hallerde bunların hiçbiri görülmeyebilir. Ağrıların bile olmadığı krizler yaşanabilir. Bu durum daha çok diyabet hastalarında, kadınlarda, sinir sistemi hastalığı olanlarda görülebilir. Böyle durumlarda tanı koymak oldukça güçleşmektedir. Bu belirtilerin yaşanması, kişilerin kalp krizi geçirdiğini tam olarak belirlemez. Safra kesesi hastalıkları, mide ve yemek borusu ile ilgili hastalıklar, stres gibi durumlar da aynı belirtilerden gösterebilir. Hissedilen ağrının şiddeti de kriz için önemli değildir. Hafif şiddette bir ağrı kriz belirtisi olabileceği gibi, şiddetli bir ağrı sonrasında kriz yaşanmayabilir.

Kalp krizi sırasında ne yapılmalıdır?

Yukarıdaki belirtilerin görülmesi durumunda, bir yere oturarak dinlenmeli ve hemen hastaneye ulaşmalısınız. Yardım isteyebileceğiniz bir yakınınızdan yardım istemelisiniz. Bu esnada yaptığınız bir aktivite varsa, buna devam etmemelisiniz. Çünkü kalbiniz bu sırada zaten oksijen alamıyor, sizin aktiviteye devam etmeniz oksijen ihtiyacını arttıracaktır.
" } ] }