{ "title": "Kalp Krizi Nedenleri", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-krizi-nedenleri(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:14:08", "author": "Serpil", "article": [ { "article": "Kalp krizi nedenlerinin temel ortak noktası fazla kilolar olarak görülmekle beraber, genetik yatkınlık da oldukça büyük bir risk faktörüdür. Kalp, yetişkin bir insanda aktivite harici durumlarda dakikada 60 - 80 atım yapar ve bu atımların her birinde tüm vücudun ciddi miktarda kan akışını, beslenmesini sağlar. Kalbin kendisinin de bir organ olması sebebiyle sürekli olarak kalp kaslarının beslenmesi gerekmektedir.

Söz konusu kalp kaslarını besleyen damarlar koroner arterler olarak adlandırılır ve kalp krizleri bu damarlarda gerçekleşecek bir tıkanıklığın sonucunda meydana gelir. Koroner arter damarlarının iç yüzeyinde bulunan plakların çatlaması, bu bölgelerde pıhtılaşmanın oldukça kolay olabilmesi anlamına gelir. Bu pıhtılaşma da koroner arterin daralmasını ve hatta tıkanmasını beraberinde getirir. Kolesterol, kalsiyum ve kandaki bazı özel maddeler damarların iç yüzeyinde birleşerek söz konusu plakları oluştururlar ve zamanla bu plaklar oldukça kalınlaşarak tıkanıklığa sebep olabilir. Bazı durumlarda anjina olarak adlandırılan göğüs ağrısı biçiminde kalabileceği gibi, bazen de ani tıkanıklıklar nedeniyle kalp krizine dönüşmektedir.

Kalp krizi sonucunda, krizin gerçekleştiği bölgedeki kas hücreleri ölür. Bu durumda kasların geri kalan bölümü, vücuda kan pompalama işini düzenli olarak devam ettirebilmek için ölen kısmın görevini de üstlenir. İlk kalp krizinden kurtulma durumundan sonra kalbin daha da fazla yorulmasından dolayı sonraki krizler kesinlikle hayati tehlike arz etmektedir. Bu nedenle doktor tavsiyelerine harfıyen uyulmalıdır.

Kalp krizinin başlıca nedenleri genetik faktörler, sigara içmek, şeker hastalığı, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi olarak görülmektedir. Kalp krizinin önlenmesi için kişinin sigara içmemesi ve aşırı kilolarından kurtulması oldukça önemlidir. Tüm bu sebeplerin yanında damar tıkanmasına ani sinirsel değişiklikler ve uzun süren stres yoğunlukları da sebep olabilmektedir.

Nefes darlıkları, göğüs ağrıları veya sportif aktivitelerden sonra ortaya çıkan aşırı yorgunluk gibi hallerde doktora başvurmak gerekmektedir. Olası kalp krizi tespiti için genellikle kalp anjiyografisi, kalp ultrasonografisi, EKG ve eforlu EKG tercih edilir.
" } ] }