{ "title": "Kalp Ritim Bozukluğu", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-ritim-bozuklugu.jpg", "date": "21.01.2024 15:56:35", "author": "Kürşat Burak", "article": [ { "article": "
Kalp ritim bozukluğu, sağlıklı olan kalp dakikada beş litre kanı vücudun her yerine pompalayabilen bir organdır. Normal koşullarda dakikada 60 ile 100 kez arası atan kalp, heyecanlanmada, yoğun fiziksel aktivitelerde 150 atım sayısına kadar çıkabilir. Düzenli bir şekilde çalışan kalbin, çeşitli nedenlerle düzeninin bozulması aritmi, yani ritim bozukluğu olarak değerlendirilir. Kalp atışlarının her biri kalbin sağ üst bölümünde bulunan doğal uyarı merkezinden gelen elektrik dalgası ile tetiklenerek, tüm kalbi bir saniyede sarar ve kalbin kasılmasını sağlayarak, içerisindeki kanı vücuda pompalamaya başlar.

Kalp ritim bozukluğunun gelişimi nasıldır?

Kalbin sinüs ritmi olarak bilinen düzeni, bazı durumlarda düzenini yitirir. İnsanlar zaman içinde düzensiz kalp atışlarına maruz kalabilir. Bu şekilde arada olan düzensizlikler, zararsız olarak görülebilir. Dikkat edilmesi gereken kalp atımları hızlı olanlar, düzensiz olanlar ve yavaş olanlardır. Hissedilen aritmiler, en çok bayılma ya da baş dönmesi şikâyeti yapabilirler. Bunun yanında nefes darlığı ve göğüs ağrısı belirtileri görülebilir. Kişinin hissetmediği aritmiler bile tehlikeli boyutlara gelebiliyor. Kişilerde olan kalp kapakçığı sorunlarında, koroner kalp hastalıklarında, kalp yetmezliğinde aritmi görülme sıklığı oldukça fazladır. Kalpte pompalanan kanın az seviyede ya da fazla düzeyde pompalanması durumunda, kan basıncı yaşamı tehdit edecek seviyelere inebilir. Kişide tek başına aritmi görülmesi, kalp hastalığı olarak değerlendirilmez. Sağlıklı bir kişide de aritmiler oluşabilir. Bazı insanlarda doğumsal yapı dolayısıyla, aritmiye yatkınlık söz konusu olabilir. Kalp hastalıkları bulunanlarda, oluşan yüksek tansiyonda kalpte ritim bozukluklarına neden olabilir. Aşırı tüketilen alkol, kafeinli içecekler, sigara ve stres sağlıklı kişilerin bile bu sorunu yaşamalarına neden olabilir. Bu yüzden aritmi şikâyeti bulunan kişilerin basit bir nedenden dolayı bu rahatsızlığı yaşayabilmelerinin yanında, önemli bir sağlık sorunundan dolayı da yaşayabilirler. Bazı kişilerde hiçbir yakınma olmasa da bazılarında çarpıntı, şuur kaybı, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikâyetler gelişebilir.

Kalp ritim bozukluğunun sınıflandırılması nasıl olur?

Aritmi tarifi hastalar tarafından, göğüste bir kuşun kanat çırpması olarak ya da boşlukta bulunmak gibi ifade edilmektedir. Özellikle aritmi sırasında, şuur kaybı yaşayan hastaların acilen doktora gitmesi gerekmektedir. Kalp içerisinde alt alta ve yan yana dört tane odacık vardır. Üst tarafta bulunan kulakçık denilen odacıklardan kaynaklanmış aritmiler supraventriküler, alt tarafta bulunan karıncık adı verilen odacıklardan kaynaklanan ritim bozuklukları ise ventriküler aritmi olarak bilinir. Bunların dışında aritmiler aynı zamanda kalp hızına göre de sınıflandırılabilir. Kalp hızının dakikada 60'ın altında olması bradikardi, 100'ün üzerine çıkması taşikardi olarak nitelendirilir. Yaşanan aritmilerin en hızlısı ve düzensiz olanı fibrilasyondur. Fibrilasyon sırasında her kas lifi bağımsız ve hızla kasılır. Özellikle Fibrilasyon ve ventriküler taşikardi sırasında tansiyon çok fazla düşerek, hayatı tehdit edebilir, hatta ölümler gerçekleşebilir.

Kalp ritim bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Kalp kasına bağlı olarak oluşan sebepler
Hemodinamik nedenler
Diğer sebepler
Kalp ritim bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Kalpte meydana gelen ritim bozukluklarının efor anında ya da istirahat sırasında oluşması oldukça önemlidir. İstirahat sırasında oluşan ve eforla kaybolan özelliğe sahip olan aritmiler daha selim olmakla birlikte, eforla ortaya çıkan ritim bozuklukları daha dikkat edilmesi gereken özelliğe sahiptir. Ritim bozukluğu olan kişilere geniş bir kan tahlili yapılması gerekir. Böylece elektrolit dengesizliği saptanabilir, magnezyum ve potasyum eksikliği varsa giderilerek, sorun çözülmüş olur. Kanda tespit edilen tiroit hormonunun yüksekliği, tiroidin fazla çalıştığını göstererek, ritim bozukluğunun sebebini anlamaya yardımcı olabilir. Altta yatan koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, tiroit hastalıkları, elektrolit dengesizliği gibi sorunlar ilaçlarla giderilmeye çalışılır. Kalp ritmine yardımcı olmak için, kalp pili ve defibrilatör tedavisi ile şok uygulanabilir, elektriki kardiyoversiyon yapılabilir. Kalbi besleyen damarlarda oluşan tıkanıklıkların kalp ritmini bozması halinde, balon anjiyoplasti ile stent implantasyonu uygulanabilir. En son olarak sorun çözülemezse, koroner arter by pass ameliyatı yapılabilir. Aritmiye neden olan odağın susturulması için cerrahi müdahale uygulanır.
" } ] }