{ "title": "Kalp Romatizması", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-romatizmasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:06:50", "author": "İbn", "article": [ { "article": "
Kalp romatizması, romatizmanın kalp kapakçıklarında ve kalpte oluşturduğu hasar bağlı olarak görülen işlevsel bir bozukluktur. Tedavi edilmeyen ya da yeterince tedavi edilmemiş olan romatizma kalbin içinde bulunan kapakçıklara yerleşir. Hastalığın belirtileri boğaz enfeksiyonunun oluşumundan 2-4 hafta içinde görülmeye başlar. Vücutta eklemlerde şişlikler ve kızarıklar görülür. Bunu diğer belirtiler takip eder. Rahatsızlık 5-15 yaş arası bireylerde sıkça görülür.

Kalp romatizması neden oluşur?

Bu rahatsızlığın oluşumunda etkili olan romatizma, yaşın ilerlemesiyle görülen romatizma değildir. Genç yaşlarda kişileri etkisi altına almış olan, bir boğaz enfeksiyonu neticesinde başlayarak, akut romatizmal ateş olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Boğaz bölgesine yerleşmiş olan mikroplar yeterince tedavi edilmediğinde, kalp ve böbreklere zarar verecektir. Bundan öncelikle kalp kapakları etkilenmektedir. Kapakçıklar arasında mitral kapakçık daha fazla etkilenir. Mitral kapakçık daralır, sertleşir ve büzülür. Kadınlarda kalp romatizması sonucunda daha fazla görülen bu rahatsızlığa mitral darlığı ya da mitral stenoz adı verilir. Kapakçıklardan en fazla etkilenen öteki kapak ise aort kapakçığıdır. Kapakçıkların etkilenmesi sadece birinde ya da her ikisinde olabilir.

Kalp romatizmasının belirtileri nedir?
Kalp romatizması tanısı nasıl konur?

Hastalığın tanısı için hastaya boğaz kültürü, tam kan sayımı, ekokardiyografi ve EKG tetkiklerinin yapılması gerekir. Ayrıca ASO testi yapılmalıdır. ASO streptokok bakterisinin antijenine karşı, vücudun ürettiği bir antikordur. Bu kişinin streptokok enfeksiyonu geçirdiğini belgeler. Kişide romatizma olmasa bile enfeksiyondan dolayı ASO yüksekliği görülebilir. Bazı doktorlar sadece bunun yüksekliğiyle eklem romatizması teşhisi koyabilmektedir. Ancak diğer tetkiklerin mutlaka yapılması gerekir.

Kalp romatizmasının tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisi için erken tanı çok önemlidir. Hastanın istirahat etmesi ve vücudunu yeni mikrobik enfeksiyonlara karşı koruması gerekir. Bu esnada vücutta streptokokların sebep olduğu enfeksiyonun tedavisi için, antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Tedavi sırasında kortizon ve aspirin dışı antiromatizmal ilaçların yanında, koruyucu depo penisilin enjeksiyon yapılmalıdır. Ayda bir defa yapılacak olan penisilin tedavisinden önce, mutlaka test uygulanmalıdır. Bunun dışında nadir olarak kortizon kullanılabilir. Hastalık ağır ve akut seyir halindeyse, kortizon kullanımı gerekli olabilir. Hastaların bu konuda Uzman doktorlara başvurması ve tedaviden kaçınmaması gerekir. Bu rahatsızlıkla çoğu insan uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu nedenle hastaların moralinin yüksek tutulması gerekir. Akut rahatsızlıklarda ilaç tedavisine devam edilirken, hastanın kalp tutulumu takip edilmelidir. Rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak eko kardiyografi yapılmalıdır. İlaç kullanımı yeterli gelse bile, ilerleyen dönemde doku bozulmaları oluştuğunda kalbin zorlanması söz konusu olacağından, cerrahi girişimler yapılabilir. Hastaların romatizmal ateş hastalığı geçirmesi ve kalp tutulumu olması halinde yakın olarak takip edilmesinde fayda vardır.
" } ] }