{ "title": "Kalp Sıkışması", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/kalp-sikismasi.jpg", "date": "19.01.2024 16:10:45", "author": "Vahid", "article": [ { "article": "Kalp sıkışması kalbi besleyen koroner damarlarında meydana gelen sorunlar nedeniyle kalbe yeterince oksijen gitmemesinden dolayı oluşan ağrıdır. Çoğumuz kalp krizi geçiren hastalardan 'kalbim sıkışıyor' kelimesini duymuşuzdur. Kalp sıkışması kalp krizinin en önemli belirtilerinden olabilmektedir. Bu nedenle kalp sıkışmasının nedenleri, belirtileri, kalp sıkışmasının nasıl anlaşılacağı gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladık. Kalp sıkışması hakkında bilgi sahibi olarak kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi önemli rahatsızlıkları erken teşhis edebilirsiniz.

Kalp sıkışması neden olur?

Kalp kasları düzenli bir şekilde çalışmak için kana ve oksijene ihtiyaç duymaktadır. Bu görevler esnasında damarlarda herhangi bir nedenden dolayı sertleşme ya da daralma oluşması kalbin ihtiyaç duyduğu kan ve oksijenin kalbe gitmesini engellemektedir. Kalp sıkışmasının en önemli nedeni de budur. Kişinin kalbine kan ve oksijen gitmemesi durumunda kişide göğüs bölgesinde ağrı, nefes alamama ve sırtında sıkışma hissi veren bir ağrı oluşuyor. Kalp sıkışması kalp krizine neden olan en önemli ve en çok görülen durumlardan birisi.

Kalp sıkışması belirtileri nelerdir?

Merdiven çıktığınızda ya da yokuş çıkarken sıkça kalbim sıkıştı şikâyetini duyarız. Aslında hiç önemsemediğimiz bu belirtiler kalp sıkışmasının göstergeleridir. Bu tür hareketler esnasında göğüste oluşan basınç ve sıkışma ihmal edilmemelidir. Kişi bir süre dinlendiğinde ağrı azalmakta ve geçmektedir. Kalp sıkışmasının en önemli belirtileri şunlardır;
Kalp sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Kalp sıkışması belirtileri görüldüğü anda kardiyolog uzmanına başvurulması gerekir. Hekim tarafından gerekli test ve muayenelerin yapılması ile en doğru tedavi yöntemine karar verilmektedir. Fakat durum bu seviyeye gelmeden önce almamız gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Kalp sıkışması durumuna karşı almanız gereken önlemler şunlardır;
Sizlere sunduğumuz öneriler hastalık başlamadan ve ilerlemeden almanız gerekenler. Fakat kalp sıkışması başladı ve durum ilerlediyse en kısa zamanda bir doktor kontrolünden geçmeli, doktorunuz verdiği öneriler ile devam etmelisiniz. Çağımızın en önemli hastalıkları arasında yer alan kalp sıkışması ve kalp krizinden korunmak için düzenli bir yaşam şekli kurmaya özen gösterin. Stresten uzak, sigaradan uzak, düzenli beslenme şekli ve egzersizlerle dolu bir hayat daha sağlıklı bir kalbe sahip olmanızı sağlayacaktır.
" } ] }