{ "title": "Konjenital Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/konjenital-kalp-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 16:44:15", "author": "Ülger", "article": [ { "article": "
Konjenital kalp hastalıkları, gebelik döneminde kalbin ya da ana kan damarlarındaki gelişim yetersizliğinden kaynaklanan ve doğum sırasında var olan hastalıklardır. Bu rahatsızlıklar doğumda farklı şekillerde oluşabilmektedir.

Konjenital kalp hastalıkları nelerdir?

Asiyatonik kalp hastalıkları

Şant lezyonları: bu sorun kalbin kulakçık, karıncık veya her iki odacığı arasında bulunan duvarda açıklık olması ya da kalpten çıkan iki büyük atardamarın arasında her bebekte olması gereken, ama doğum sonrası gereken bir damarın açık kalmasıdır. Açık kalan bölümler kalbin her kasılmasında bir miktar kanın düşük basınç olan tarafa geçmesine ve dolaşım dengesinin bozulmasına neden olarak, kalbin gereksiz yere yorulmasına sebep olur.
Obstrüktif lezyonlar: bu tür hastalarda kalp kapakçıklarında veya kalpten çıkan ana damalarda darlık bulunmaktadır. Darlık sebebiyle kalp kasında zafiyet gelişmekte ve ani ölümlere kadar gidebilecek sorunlar oluşmaktadır.
Mitral kapak prolapsusu (MVP): Kalpte sol ve sağ karıncık arasında bulunan kapağın iki yaprakçığı ya da birisinin normalden daha kalın, yumuşak ya da gevşek olmasıdır. Kapak kasılma sırasında sol kulakçığa doğru sarkma yapar. Sarkma nedeniyle kapak kapanamaz ve kan sol kulakçığa doğru kaçar. Rahatsızlık genelde kalıtsal etkiler nedeniyle oluşur.

Siyanotik kalp hastalıkları

Bu rahatsızlık akciğerde azalan kan akımıyla giden siyatonik kalp hastalıkları kalbin sağ kısmında değişik yerlerde gelişme bozukluğu oluşturarak, oksijenlenmesi için akciğere gidecek kanın sistemik dolaşıma karışması sonucunda oluşur. Bu karışımın derecesine göre deri ve mukozalarda mavisi mor renk oluşumu yani siyanoz oluşmaktadır.
Konjenital kalp hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların büyümesini ve gelişmesini engellemeyen ya da kendiliğinden kapanma olasılığı bulunan küçük kalp delikleri, hafif derecedeki ve ilerleme göstermeyen damar darlığı ya da kalp kapakçığı sorunları dışında olan doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Bu hastalıklarının tedavisi spesifik ve titiz bir çalışma gerektirir. Günümüzde çocuk kalp hastalıkları tedavisinde olan gelişmeler sonucunda kalp hastalıklarına erken dönemde müdahale edilmekte ve hastaların çoğu normal ya da normale yakın bir yaşam sürebilmektedir. Yapılan ameliyatlarda hastalar %1-10 arasında hayati risk taşımaktadır. Ameliyat sonrasında çocukların tamamına yakını yetişkin çağa gelmekte, kompleks hastaların bir kısmında ise tam olarak düzelme sağlanamamaktadır. Bu hastaların daha karmaşık sorunları olmakta, ancak yaşamlarını daha iyi şartlarda geçirmeleri için yardımcı ameliyatlar yapılabilmektedir. Bu hastalarda ameliyat öncesinde ve sonrasında hayati risk daha fazla olmaktadır.
" } ] }