{ "title": "Konjestif Kalp Yetmezliği", "image": "https://www.kalpagrisi.gen.tr/images/konjestif-kalp-yetmezligi.jpg", "date": "19.01.2024 20:56:12", "author": "Deniz İmge", "article": [ { "article": "
Konjestij kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar kanı pompalayamaması durumudur. Yapılan araştırmalar bu sorunun toplumda görülme sıklığının oldukça yüksek olduğu belirlemiştir. Özellikle ileri yaşlardaki kişileri etkisi altına almaktadır. Kalp yetmezliği geliştiğinde sol karıncık ve bazı durumlarda sağ karıncıkta pompalama görevini yapmamaya başlar. Sol karıncık akciğer dışındaki vücut bölümlerine oksijenden zengin kanı pompalarken, sağ karıncık akciğerlere oksijenden fakir olan kanı pompalama görevini yapar. Kalpteki bu pompalama işlemi yapılamadığında, bazı semptomlar oluşmaya başlar. Kalp kasını etkileyen hastalıklar arasında olan koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, kardiyomiyopati, kalp kapakçık hastalıkları konjestij kalp yetmezliğine sebep olabilir. Doğru bir tedavi uygulandığında, hastalık nedeniyle oluşan semptomlar giderilebilir.

Konjestij kalp yetmezliği neden olur?
Konjestij kalp yetmezliği belirtileri nedir?

Sol karıncıktan organların görevini yapmasına engel olacak derecede az kan pompalandığında, halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük gibi etkiler meydana gelir. Sol karıncık üzerine düşen görevi yapmadığında, kan dolaşım sisteminden sol karıncığa geri döner. Kan akciğerlere ve sağ karıncığa gider. Sağ karıncığın da görevini yapamaması halinde kanı sağ karıncığa boşaltan toplardamarlara gitmesi kaçınılmaz olur. Kanın akciğerlere gitmesi nefes almayı zorlaştırır, dinlenme anında bile nefes alınamaz hale gelinir. Kan toplardamarlarda birikirse, dokulara sızan sıvıdan dolayı vücutta özellikle bacaklarda şişmeler meydana gelir. Sıvı birikimi hastanın kilo almasına neden olur. Kalp yetmezliği geliştiğinde, farklı etkilerde belirtiler görülür. Bu kalbin ne derece etkilendiğine bağlıdır. Vücuttaki diğer organların verdiği tepki, kalp yetmezliğinin şiddetine etki eder. Böbrekler suyu tutarak, düşük kan akışına tepki gösterebilir. Bu durumda vücutta oluşan şişmelerde artış olur.

Konjestij kalp yetmezliğinin dereceleri nelerdir?
Konjestij kalp yetmezliği nasıl teşhis edilir?

Hastanın şikâyetleri ve tıbbi özgeçmişi değerlendirilerek, sigara alışkanlığı, kullanmış olduğu ilaçlar, önceden geçirilen kalp krizi gibi rahatsızlıklar, var olan koroner arter hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklar araştırılır. Hastanın fiziki muayenesi doğrultusunda kalp yetmezliğinin bulguları araştırılır. Daha sonra kan tetkikleri, eko kardiyografi, EKG gibi tetkikler yapılarak hastalığın teşhisi koyulur.

Konjestij kalp yetmezliği tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini yavaşlatarak, altta yatan nedeni ortadan kaldırmaktır. Bu şekilde hastada ortaya çıkan şikâyetler azaltılır ve yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Tedavi sırasında hastalarda yaşam tarzı değişimi, tuz kullanımı azaltma, dinlenme, ilaç tedavisi, kalbe pil takılması ve gerektiği takdirde cerrahi müdahale uygulanmaktadır.

Konjestij kalp hastası kişilerin yapması gerekenler nelerdir?
" } ] }