Kalp Sağlığı
Kalp sağlığı, toplumda en sık rastlanan ölüm sebeplerinden biri kalp hastalıklarıdır. İnsanlarda hareketsiz bir yaşam sürme, sağlıksız beslenme şartları, stresli bir yaşam gibi nedenler kalp sağlığını bozmakta ve kalp hastalıklarının oluşumunu arttırmaktadır. Kalbin hayat kaynağı olan kanı taşıyan damarların etkiler sebebiyle deforme olmasından kalp rahatsızlıkları artış göstermektedir.
İnsanların ilerleyen yaşı sebebiyle de damarlarda etkilenmektedir. Yaşlanma etkilerini azaltmak, damarların sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kalp sağlığını düşünen kişilerin aşırı kilodan, yüksek kan basıncından, yüksek kan yağlarından, ürik asidin yüksekliğinden, protein ve yağ oranı yüksek beslenmeden, hareketsiz yaşamdan, aşırı stresten, alkol ve sigara kullanımından kendini sakınması gerekir. Kalp sağlığının sağlanması için, öncelikle kan basıncını düzenlemek gerekir. Bu yüzden hastaların egzersizleri düzenli olarak yapmaları, bel çevresinde yağlanmaya dikkat etmesi, sigarayı bırakması gerekmektedir. Bel çevresindeki kalınlık erkeklerde 88,50 cm, kadınlarda 82 cm baz alınarak, kontrol altında tutulmalıdır. Beslenme sırasında alınan tuz oranının günlük olarak 1-1,5 gramı geçmemelidir. Ayrıca doymuş yağların tüketiminden kaçınılmalı, magnezyum ve kalsiyum tüketimine ağırlık verilmelidir. Potasyum içeren muz, patates, kayısı gibi gıdalara beslenmede yer verilmelidir.
Kalp sağlığı ve kolesterol arasındaki bağlantı nedir?
Damarların yaşlanmasına etki eden kan basıncı yüksekliği, kalp sağlığını koruyabilmek için dengelenmelidir.
Düzenli olarak yapılan ölçümlerde kan basıncının 140/90 üzerinde çıkan kişilerin mutlaka Doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Kişilerde kan basıncının bu şekilde yüksek çıkması, damarlarda sertleşme oluştuğunun bir göstergesi olarak kabul edilmelidir. Ayrıca damarlarda yaşlanma meydana getiren diğer etken ise kolesteroldür. Erkeklerde görülen damar yaşlanması, kadınlardan daha erken bir dönemde başlamaktadır. Kadınlarda görülen damarsal yaşlanma, çoğunlukla menopoz dönemiyle birlikte başlamaktadır. Yetişkin bir insanın total kan kolesterol değeri 200 mg üzerinde olmamalıdır. İyi kolesterol oranı 35-40 mg altında, kötü kolesterol oranı 100 mg üzerinde olmamalıdır. Bu sebeple kolesterol değerlerini yükseltecek peynir, tereyağı, krema, kaymak, sert margarinler, fazla miktarda yoğurt ve süt, alkollü içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Kolesterol miktarı arttığında, arter damarlarda kolesterol birikimi meydana gelir. Bu birikim damar içindeki akışkanlığı azaltarak, kalp ritminde azalmaya ve kalbin bloke olmasına sebep olabilir. Kalbe tersiz kan akışı olduğunda, göğüste bir ağrı meydana gelir. Bunun uzun sürmesi halinde kalp krizi kaçınılmaz olur.
Kalp sağlığını korumak ve kolesterolü düşürmek için ne yapılmalıdır?- Yemeklerin hazırlanması sırasında bitkisel yağlar kullanılmalıdır.
- Yumurta tüketimi haftada 2 defa haşlama olarak yapılmalıdır.
- Meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir.
- Haftanın 2 günü kırmızı et, diğer günlerde balık ve tavuk tüketilmelidir. Özellikle balık trigliseriti düşürür, iyi kolesterolü yükseltir.
- Sarımsak tüketimi bol miktarda fosfor, potasyum, selenyum ve vitaminler ile çok sayıda sağlığa faydalı madde içerdiğinden, kan damarlarının genişlemesine faydalı olacaktır. Bu nedenle sarımsak beslenmede yer almalıdır. Ayrıca sarımsağın kanın pıhtılaşmasını önleyici etkileri vardır.
- Beslenmede kuru bakliyatlara yer verilmelidir.
- Kabak çekirdeği, yer fıstığı, ceviz, fıstık, fındık gibi kuru yemişler kalp sağlığı için faydalı olacaktır. Ancak bunların ölçülü tüketilmesi gerekir. Zira aşırı kiloya neden olabilirler.
- Ekmek tüketiminde beyaz ekmek yerine çavdar, yulaf, kepek, tam buğday gibi tahıllarla hazırlanan ekmekler tercih edilmelidir.
19.01.2024 07:36:14
Kalp Sağlığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|