Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Çarpıntısı

Kalp çarpıntısı, genellikle psikolojik nedenlerden veya beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra, aşırı kahve tüketimi de kalp çarpıntısına sebep olabilir. Kalp çarpıntısı, kalbin kendisi ile ilgili sorunlardan veya diğer rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Kişi, kalp ritminin çok rahatsız edici bir şekilde olduğunu hissettiğinde, yani kalbinin çok hızlı, kuvvetli veya düzensiz attığını duyumsadığında, kalp çarpıntısı yaşadığını söyleyebilir. Sinirsel bir durum olan kalp çarpıntısı, kişinin kalbiyle ilgili endişeleri nedeniyle de sıkça hissedilir. Normalde dakikada 60-100 atım aralığında olan kalp, fiziksel aktiviteler veya heyecanlanma gibi durumlar sonrasında 150'ye kadar çıkabilir. Kalbin çeşitli sebeplerle ritminin bozulması ve hızlanması, kalp çarpıntısı olarak adlandırılır.

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp çarpıntısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazen duygusal nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, bazen de hastalıklardan kaynaklanan kalp çarpıntısı meydana gelebilir. Kalp çarpıntısının genel olarak görülen nedenleri şunlardır:
  • Çok fazla egzersiz yapılması
  • Aşırı stres, yoğun korku ve endişe
  • Ard arda sigara içilmesi ve fazla puro tüketimi
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Çok fazla kahve, kola ve çay tüketimi
  • Kansızlık
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Tiroit problemleri
  • Fazla diyet ve depresyon haplarının kullanımı
  • Menopoz öncesi dönem
  • Sevinç, korku ve üzüntü gibi duygular
  • Uyku bozuklukları
  • Aşırı stresli iş yaşamı
  • Kan şekerinin düşmesi
Bu nedenler, kalıcı veya geçici kalp çarpıntılarına yol açabilir. Özellikle kafein, kalp çarpıntısının en bilinen nedenlerinin başında gelir. Çevrenizde çok fazla kafein tüketen kişilerin kalp çarpıntısı yaşadığını görebilirsiniz. Bu nedenle, kalp çarpıntısını önlemek amacıyla kafein tüketimi azaltılmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?

Kalp çarpıntısının belirtileri, genellikle göğüste dolgunluk hissi, kalp ritminin düzensizleşmesi ve kalbin teklemesi olarak görülür. Belirtiler arasında baş dönmesi, göz kararması, aşırı terleme, ciltte solgunluk, göğüste sıkışma ve ağrı da bulunabilir. Kiği, kalp atışlarını kulağında duyumsayabilir. Nefes darlığı ve buna bağlı olarak bayılmalar da görülebilir. Kalp çarpıntısı sık yaşanıyorsa, ihmal edilmeden en kısa sürede bir hekime başvurulmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp çarpıntısı için uygulanacak tedavi yöntemi, çarpıntıya neden olan etmene göre değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla kalpte bir sorun olmadığından, herhangi bir tedavi gerekmeyebilir. Kalp çarpıntısının nedeni belirlenerek, doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Kalp çarpıntısı tedavisi için bazı önemli noktalara uymak gerekir. Bu noktalar şunlardır:
  • Doktorunuzun uygun gördüğü ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
  • Sigara kullanımından uzak durmalı, gerekirse bunun için bir hekimden yardım almalısınız.
  • Alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulmak için gerekirse doktor kontrolünde diyete başlamalısınız.
  • Düzenli bir yaşam ve düzenli spor yapmalısınız.
  • Stres, üzüntü ve endişe gibi duygulardan kendinizi uzak tutmaya çalışmalısınız.
Bu önerilere dikkat ederseniz, kalp çarpıntınız azalacak ve belki de kısa sürede bitecektir. Ancak kalp çarpıntısı kafein kaynaklı ise, kafein tüketimini mutlaka azaltmalısınız. Ayrıca, doktor kontrolünü ve doktorunuzun verdiği ilaçların kullanımını asla ihmal etmemelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emir

21 Temmuz 2024 Pazar

Kalbim son zamanlarda hızlı atmaya başladı ve bazen göğsümde dolgunluk hissediyorum. Aşırı kahve tüketimim buna neden olabilir mi? Ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Emir Bey,

Kalp atışında hızlanma ve göğsünüzde dolgunluk hissi yaşamanız ciddiye alınması gereken belirtiler olabilir. Aşırı kahve tüketimi, içerisindeki kafein nedeniyle kalp atışını hızlandırabilir ve rahatsızlık hissi yaratabilir. Öncelikle, kahve tüketiminizi azaltmayı denemenizi öneririm. Bunun yanında, bu belirtiler sürer veya şiddetlenirse bir kardiyoloğa başvurmanız en doğru adım olacaktır. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve profesyonel bir yardım alın.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeğin Kalp Atışları

Bebeğin Kalp Atışları

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner Kalp Hastalığı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Sağlığı Nasıl Olmalıdır

Kalp Sağlığı Nasıl Olmalıdır

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Krizi Nasıl Olur Kalp Krizi Oluşumu

Kalp Krizi Nasıl Olur Kalp Krizi Oluşumu

Kalp Atış Hızı Kaç Olmalıdır

Kalp Atış Hızı Kaç Olmalıdır

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? ve Nelere Dikkat Edilmeli

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? ve Nelere Dikkat Edilmeli

Güncel

Kalp Hastası Neler Yapmalı?

Kalp Hastası Neler Yapmalı?

Güncel

Kalp Ağrısının Nedenleri

Kalp Ağrısının Nedenleri

Güncel

Kalp Neden Hızlı Atar

Kalp Neden Hızlı Atar