Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp büyümesi, tıpta kardiyomegali olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Koroner arterin hasar görmesi nedeniyle kalpte boşluklar oluşarak kalbin genişlemesi durumudur. Bu rahatsızlıkta kalp kapaklarının büyümesi söz konusu değildir. Kalp boşluklarında fazla büyüme olmasa da röntgen filminde kalp büyümesi gözlenebilir.

Kalp büyümesi bazı ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak olabileceği gibi, bazı durumlarda ciddi bir tehlike oluşturmaz. Erken dönemde teşhis edilirse tedavisi yapılabilen bu sorunun, altta yatan hastalığın tedavisinin ayrı olarak yapılması gerekir. Yapılan tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesine engel olur.

Kalp Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?
  • Kalp büyümesine sebep olan farklı etkenler bulunmaktadır. Bunların arasında tansiyon yüksekliği en fazla kalp büyümesine sebep olan faktördür. Bu sebeple tansiyonu yüksek seyreden kişilerin bu risk açısından kontrol altında olması gerekir.
  • Genetik olarak ailesinde bu sorun olan kişilerde büyük risk taşımaktadır.
  • Koroner damarlar kalbin kanla beslenmesini sağladığından, bu damarlarda olan sorunlar da kalp daha fazla çalışarak zorlanacaktır. Bu sebeple koroner kalp hastalıkları kalp büyümesine neden olabilir.
  • Geçirilmiş olan kalp krizi de etkenler arasında yer almaktadır.
  • Kişilerde alyuvarların az olması yani kansızlık varsa, bu durum düzensiz kalp ritmine sebep olacak, kalbe gerekli olan oksijen azalacak ve kalp daha fazla çalışacaktır. Bu yüzden kalp büyümesi görülecektir.
  • Vücutta demir fazlalığı kalp kaslarında depolanacağından, kalbin daha fazla kasılmasına neden olarak kalp büyümesi yapacaktır.
  • Akdeniz ateşi rahatsızlığı da vücutta amiloidoz gibi maddelerin birikimine sebep olan proteinin vücuttan atılamaması nedeniyle kalbin işlevini bozacak ve kalp büyümesi olacaktır.
  • Tiroit sorunları
  • Doğuştan gelen kalp hasarları
Kalp Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

Bazı hastalarda fazla belirti vermeyen rahatsızlık, bazı hastalarda nefes darlığı, düzensiz nabız, baş dönmesi, kollarda bacaklarda ve akciğerlerde sıvı toplanması nedeniyle ödem, göğüs ağrısı ve öksürük gibi etkiler gösterebilir. Hastalarda uzun süren göğüs ağrısı nitrogliserin alımına rağmen geçmeyen özellikte olup, keskin ya da belirsiz şekilde oluşabilir. Göğüs ağrısı tek başına olabileceği gibi, hazımsızlık, göğüste daralma, sıkışma tarzında etki, soğuk terleme gibi belirtilerle bir arada yaşanabilir.

Kalp Büyümesi Tanısı Nasıl Yapılır?

Hastalara teşhis koymak için bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Bunlar göğüs röntgeninin çekilmesi, elektro kardiyogram, eko kardiyogram, stres testi, MR, kan testi ve kan damarlarından alınan parçaya biyopsi yapılmasıyla kalp büyümesi teşhisi konulabilir.

Kalp Büyümesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahatsızlığın tedavisinde öncelikle kalp büyümesinin azaltılmasına çalışılır. Daha sonra kalp büyümesine sebep olan hastalığın belirlenmesi gerekir. Bu hastalıkların tedavisi yapılmadığı sürece, rahatsızlığın önüne geçmek olanaksızdır. Hastalara uygulanan ilaç tedavisinin yanında, yaşam biçiminin düzenlenmesi, tuzun azaltılması, dengeli ve düzenli beslenme, istirahat gibi tedbirlerin alınması gerekir. Bazı hastalarda kalp pili uygulaması yapılabilir.

Kalp Büyümesinde Hangi Önlemler Alınabilir?

Hastaların kullanmakta olduğu ilaçların düzenli olarak kullanması sağlanmalıdır. Doktorun yaptığı önerilerin uygulanması, tansiyonun dengede tutulması, yaşam biçiminin değiştirilmesi, kontrollerin düzenli yapılması gerekir. Hastaların sigara ve alkol alışkanlığı varsa, bunların terk edilmesi, kolesterol ve kan şekerinin dengede tutulması, aşırı yorulmadan yürüyüş ve egzersiz yapılması gerekir. Eğer gerekiyorsa cerrahi yollara başvurulmalıdır.

Kalp Büyümesinin Komplikasyonları Nelerdir?
  • Kalp Yetmezliği: Kalp vücudun ihtiyacı olan kanı pompalayamadığı gibi kalp kaslarında zayıflama meydana gelir. Kalp damarlarında daralma oluşarak, kalp yetmezliği gelişebilir.
  • Kan Pıhtılaşması: Kalp büyümesinin sebep olabileceği sorunlardan biridir.
  • Kalp Hırıltısı: Kalp kapakçıklarının çalışmasında sorun yaşanacağından, kalbin içindeki kan ters yönde akabilir. Bu durumda kalpte hırıltı oluşabilir. Tehlikeli olmasa bile hastaların kontrol edilmesi gerekir.
  • Ani Ölümler: Kalpteki büyüme kalp ritminin bozulmasına sebep olabilir. Kalp ritminin yavaş veya hızlı olması hastalarda bayılma ve ani ölümlere sebep olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Damarları Özellikleri ve Hastalıkları

Kalp Damarları Özellikleri ve Hastalıkları

Kalp Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Kalp Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Kalp Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Pili Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bebeğin Kalp Atışları

Bebeğin Kalp Atışları

Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Krizi Nedenleri ve Etkili Faktörleri

Kalp Krizi Nedenleri ve Etkili Faktörleri

Güncel

Kalp Görevi Kalp Görevleri ve Özellikleri

Kalp Görevi Kalp Görevleri ve Özellikleri

Konjenital Kalp Hastalıkları

Konjenital Kalp Hastalıkları

Kalp Anatomisinin Özellikleri

Kalp Anatomisinin Özellikleri

Kalp Kapakçığı Ameliyatı ve Sonrası

Kalp Kapakçığı Ameliyatı ve Sonrası

Bebeklerde Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Konjestif Kalp Yetmezliği

Konjestif Kalp Yetmezliği